NOVOSTI, OBAVJEŠTENJA I AKTUELNOSTI NA PFB

 

09.09.2020.
Obavještavaju se svi studenti Univerziteta "Adriatik" Bar - Pomorskog fakulteta Bar da, u skladu sa epidemiološkom situacijom izazvanom virusom COVID-19 u zemlji, shodno preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, studijska godina će početi 1.oktobra 2020.godine.
Izvodiće se kombinovana nastava. Detaljan raspored predavanja biće proslijeđen elektronskim putem svim studentima, sedmicu dana prije početka nastave.
 

08.09.2020.
Mjere smanjenja rizika unosa novog Corona virusa možete preuzeti ovdje.

 

31.08.2020.

UPISNA OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE 2020/2021. POTREBNA DOKUMENTA ZA UPIS NA PRVU GODINU MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

 

13.05.2020.

Na Univerzitetu “Adriatik” Bar, u okviru Pomorskog fakulteta u Baru i Fakulteta za mediteranske poslovne studije – Tivat, počeli sa radom Centri za obuku pomoraca u Baru, Kotoru i na Jazu.
Po odobrenju Direktorata za pomorski saobraćaj i Ministarstva saobraćaja i pomorstva CG, Pomorski fakultet Bar i Fakultet za mediteranske poslovne studije Tivat su stvorili sve neophodne uslove za nastavljanje obuka za pomorce u Centrima za obuku pomoraca koji posluju u njihovom sastavu. Poslije dvomjesečne pauze, prouzrokovane pandemijom Covid-19, obuka je počela 12. maja 2020. godine u Centrima za obuku pomoraca u Baru i Kotoru koji su sastavni dio Pomorskiog fakulteta u Baru, kao i na Jazu koji posluje u sastavu Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat.
Napominjemo da će se obuka obavljati uz primjenu preventivnih mjera donesenih od strane Nacionalnog koordinacionog tijela, sa posebnim osvrtom na mjere zaštite u zatvorenom prostoru i držanja socijalne distance.
Pomorski fakultet Bar i Fakultet za mediteranske poslovne studije Tivat se pripremaju da spremno dočekaju povratak studenata u kabinete i amfiteatre, kada se za to stvore neophodni uslovi, radi uspješnog završetka studijske godine.
 

16.04.2020.
Obavještavaju se svi studenti da zbog uskršnjih praznika, Fakultet neće raditi u periodu od petka, 17.04.2020. godine do utorka, 21.04.2020. godine. Prvi radni dan je utorak, 21.04.2020. godine. Kolektiv Pomorskog fakulteta Bar želi vam srećne uskršnje praznike!

 

26.03.2020.

OBAVJEŠTENJE O NAČINU ODVIJANJA NAUČNO - NASTAVNOG PROCESA NA POMORSKOM FAKULTETU BAR ZA VRIJEME TRAJANJA NAREDBE MINISTARSTVA ZDRAVLJA CRNE GORE

Naučno– nastavni proces na Pomorskom fakultetu u Baru, tokom trajanja naredbe Ministarstva Zdravlja Crne Gore, za sada se odvija predviđenom dinamikom, u skladu sa Akademskim kalendarom za studijsku 2019/20. godinu i dosadašnjim rasporedom predavanja. PFB BAR posjeduje samostalnu Moodle elektronsku platformu na kojoj se naučno – nastavni materijali u formi predavanja balgovremeno objavljuju, kao i različiti zadaci i instrukcije za pripremu seminarskih radova, uz poštovanje svih standarda učenja na daljinu.

Zbog trenutnih okolnosti PFB BAR koristi dodatnu mogućnost koju pruža elektronska platforma, a koja se odnosi na polaganje kolokvijuma elektronskim putem, odnosno za provjeru rada i usvojenog znanja studenata. Karakteristike takvog sistema evaluacije u potpunosti podliježu kriterijumima objektivnosti ocjenjivanja i u skladu su sa najvišim standardima procesa učenja na daljinu.

Studentska služba je u svakodnevnoj direktnoj komunikaciji sa studentima putem različitih Viber grupa i e-mail poruka. Zbog trajanja prethodno navedenog stanja, PFB BAR je uveo aplikaciju Zoom koja omogućava održavanje nastave, konsultacija u realnom vremenu do 100 učesnika u trajanju od po 40 minuta po sastanku. Za sada, navedena aplikacija se pokazala vrlo korisna i daje dobre rezultate. Takođe, koristi se i Skype prvenstveno za pojedinačne konsultacije i sva dodatna pojašnjenja i informacije.

Očekujemo da će se situacija stabilizovati i da će se cjelokupan život vratiti u normalne tokove. Ipak, u slučaju prolongiranja vanrednog stanja, Fakultetu, naredni izazov će svakako biti organizacija i obavljanje studentske prakse, odnosno stažiranja. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama, uz pomoc svih relevantnih institucija, pronaći načine prevazilaženja pomenutog problema i sličnih situacija.
 

 

 

16.03.2020.

 
POŠTOVANI,
ZBOG NAREDBE MINISTARSTVA ZDRAVLJA VLADE CRNE GORE U VEZI SITUACIJE SA CORONA VIRUSOM,

POMORSKI FAKULTET BAR OBAVJEŠTAVA SVE STUDENTE DA SE
SVE NEOPHODNE INFORMACIJE MOGU DOBITI NA SLEDEĆE BROJEVE TELEFONA I E-MAIL ADRESE:

Studentska služba PFB - 069 403 324
Studentska služba PFB - 063 464 022
ili putem e-maila:
pomorskifakultetbar@gmail.com

Prodekan za nastavu - 069 307 797
ili putem e-maila:
nikolafms@gmail.com

Sekretar - 069 833 258
ili putem e-maila:
milicapfb@gmail.com

_____________________________________________________

CJELOKUPAN NAUČNO - NASTAVNI PROCES NA FAKULTETU SE ODVIJA ELEKTRONSKIM PUTEM PREKO E-PLATFORME FMS I WEB SAJTA FAKULTETA
www.pfbar.me
______________________________________________________
 

 

13.03.2020.

Univerzitet „Adriatik“ Bar poštujući preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) je pripremio krizni plan za nesmetano odvijanje nastavnog procesa predavanja, vježbe, konsultacija i ispita. Fakulteti Univerziteta koristiće mogućnosti koje pružaju savremene informacione – komunikacione tehnologije da se omogući savremeni način savladavanja gradiva, provjera znanja i ocjenjivanje studenata preko već uspostavljene postojeće elektronske Platfome.
Profesori na Univerzitetu “Adriatik” su u fazi (aktivnostima) kako bi već postojeću Platformu osavremenili postavljanjem baze pitanja za predmete na kojima su angažovani, što će sve omogućiti normalni proces rada, u slučaju pogoršanja situacije sa epidemijom gripe.

 

 

09.12.2019.
Akademicima i profesorima Pomorskog fakulteta Bar - Prof. dr Vesni Vučković i Prof. dr Branku Vučkoviću, dodijeljeno je priznanje od strane Internacionalnog državnog javnog Univerziteta Manipura iz Indije za doprinos razvoju međunarodne saradnje u oblasti nauke krivičnog prava. Detaljnije informacije možete pogledati ovdje.

 


 

03.12.2019.

Predstavnik Pomorskog fakulteta Bar i Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat je sa velikim uspjehom učestvovao na 21. nacionalnom i 7. međunarodnom naučnom skupu „Sistem kvaliteta uslov za uspješno poslovanje i konkurentnost – Quality system condition for succesfull business and competitiveness“ koji se organizovao pod pokroviteljstvom Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije. Na pomenutom skupu, docent dr Pavle Popović, je sa velikim usjehom prezentovao i odbranio rad pod naslovom „Utvrđivanje rizika i prilika kao mjera upravljanja neusaglašenim izlaznim elementima - Establishment of risks and opportunities as a measure of managing disbalanced output elements“.

 

 

 

 

17.10.2019.
Obavjestavaju se studenti Pomorskog fakulteta Bar da mogu aplicirati za Chevening skolarine Velike Britanije. Međunarodni studijski program nudi jedinstvenu priliku za buduće lidere, influensere i donosioce odluka iz čitavog svijeta da se razviju  profesionalno i akademski, upoznaju kulturu Velike Britanije i grade dugotrajne pozitivne odnose sa VB  i sa kolegama stipendistima.
Rok za prijavljivanje je 5. novembar 2019.godine. Na konkurs se mogu prijaviti studenti koji:
-Se slažu da se vrate u matičnu zemlju nakon dvije godine studija u UK
-Su završili osnovne diplomske studije (3 godine)
-Imaju najmanje dvije godine radnog iskustva
-Nisu prethodno studirali u Velikoj Britaniji na školama koje finasira Vlada Velike Britanije.
Sve informacije i kontakti mogu se naci na stranici: www.chevning.org.
 

07.10.2019.

Obavještavaju se svi studenti Pomorskog fakulteta Bar da je Ministarstvo odbrane Crne Gore uputilo javni poziv za izbor 12 stipendista/kinja osnovnih i specijalističkih studija na fakultetima u zemlji i inostranstvu, od studijske 2019/2020. za potrebe Vojske Crne Gore. Tekst poziva možete preuzeti ovdje.

 

 

20.09.2019.
OBAVJEŠTAVAJU SE SVI STUDENTI POMORSKOG FAKULTETA BAR DA PREDAVANJA POČINJU 23.09.2019. GODINE PREMA AKADEMSKOM KALENDARU ZA 2019/2020. GODINU. RASPORED PREDAVANJA JE OBJAVLJEN JE NA E-PLATFORMI FAKULTETA.

 

20.07.2019.
Obavještavaju se svi studenti da zbog kolektivnog godišnjeg odmora Fakultet neće raditi u periodu od ponedeljka, 22.07.2019. godine do ponedeljka, 19.08.2019. godine. Prvi radni dan je ponedeljak, 19.08.2019. godine.
 

15.06.2019.

POMORSKI FAKULTET BAR DANAS OD DANAS JE BOGATIJI ZA JOŠ JEDAN STUDIJSKI PROGRAM - TURIZAM I HOTELIJERSTVO!

 

Čime je mladim ljudima iz Bara i cijele Crne Gore, omogućeno da na Univerzitetu “Adriatik” već od septembra pohađaju osnovne studije ovog sve atraktivnijeg programa. Upis na prvu godinu studija počinje krajem ovog mjeseca.
Predstavnici Pomorskog fakulteta su istakli da je potreba za akreditacijom ovog studijskog programa prepoznata u činjenici da je savremeni turizam veoma dinamična aktivnost i jedan od važnijih faktora razvoja Bara, a istovremeno i glavni strateški oslonac ekonomskog razvoja. Oni su poručili da ce mladim judima tokom boravka na studijama biti omogućeno da steknu visokokvalitetna znanja, umijeća i vještine iz domena turističke i hotelijerske djelatnosti. Program je osmišljen i koncipiran po uzoru na vodeće svjetske fakultete iz ovih oblasti.
 

 

 

Studenti sa Pomorskog fakulteta Bar biće osposobljeni da koristeći usvojena znanja, u savremenim okolnostima, upotrijebe menadžerske sposobnosti koje će usavršiti kroz teoriju i praksu i primijeniti ih u raznovrsnim segmentima turizma. Cilj je da se obrazovnim inovacijama i naprednim obrazovnim tehnikama, omogući uključivanje u inovativne tokove, sa akcentom na luksuznu turističku ponudu i luksuzno tržište. Time će biti omogućeno da turistička sezona na području Crne Gore traje znatno duže.

U studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, posebno je apostrofirana obaveznost praktične nastave: kontinuirana praksa u renomiranim turističkim i hotelijerskim objektima u Baru i okruženju.

Pravo upisa na osnovne akademske studije imaju kandidati koji su završili srednju školu. Inostrani studenti takođe imaju ista prava, predviđeno je upisnom politikom Fakulteta.
Zainteresovani kandidati sve informacije o upisu mogu dobiti na adresi:
Univerzitet “Adriatik” Bar,
Pomorski fakultet Bar
Šetalište kralja Nikole
Potkovica D1, Marina Bar u Studentskoj službi Fakulteta
Upis na prvu godinu studija počeće krajem juna 2019.godine.

 

 

 

18.05.2019.
Povodom predstojećeg državnog praznika Dana nezavisnosti Crne Gore, Pomorski fakultet Bar neće raditi u periodu od ponedeljka, 20.05.2019. godine do četvrtka, 23.05.2019.godine. Prvi radni dan biće četvrtak, 23.05.2019. godine.
 

16.04.2019.
Danas je zvanično otvoren 37. Nautic Show - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju u Budvi koji će trajati do 19.04.2019.godine. Predstavnici Univerziteta "Adriatik" Bar - Pomorskog fakulteta Bar i Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat su i ove godine prisutni na pomenutom sajmu. Svi zainteresovani koji posjete štand fakulteta dobiće promotivne materijale i moći će da se informišu u vezi sa akademskim studijskim programima kao i mogućnostima upisa i studiranja koje fakulteti nude. Pozivamo sve prisutne da nam se pridruže na sajmu nautike u Budvi! Fotografije možete pogledati u prilogu.
 

 

 

22.01.2019.
Pozivno
predavanje - Business Skills - Prof. dr sc Mile Nadrljanski

Pozivamo Vas na pozivno predavanje pod naslovom „ Business Skills“ , koje će održati gost profesor dr.sc. Mila Nadrljanski. Predavanje će se održati u sklopu predmeta Odnosi s javnošću, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane nastavnike i studente. Termin predavanja je ponedjeljak, 23.januar 2019.godine u 10.00 sati, u sali 1 na Pomorskom Fakultetu u Baru.
Iz biografije:
Prof.dr.sc. Mila Nadrljanski je u znanstvenom području Društvene znanosto polje komunikacijske i informacijske znanosti. Njen najveći doprinos u znanstvenom istraživanju sastoji u: razvoju metodoloških osnova istraživanja u oblasti komunikologije,Istraživačkom radu u oblasti informacijskih znanosti, Unapređivanju nastavnih metoda i postupaka u oblasti kolegija koje predaje, publikovanju znastveno-istraživačkih radova iz informacijsko-komunikacijskih znanosti i uvođenju studenata u istraživanju problematike koji su obrađivani u završnim,diplomskim i magistarskim radovima. Iz tog područja ima 20 knjiga i preko sto znanstvenih radova. Profesorica je i član: NAFSA, Association of International Educators ID 159524, Organizacijskog i programskog odbora Obrazovanje bez alternative 20016.i Digitalno okruženje 2018., u e-časopisima EUROINVET i MULTISCIENCE- člana uredništva,Član znanstvenog i predsjednik organizacijskog odbora, VII Međunarodne znanstveno –stručne konferencije: „Na putu ka dobu znanja“ Split 2009., Golf društva Zagreb, 2000. te član udruga: potpredsjednik Udruge za promicanje znanosti i umjetnosti, Split, Član udruge Austrijsko Hrvatskog društva u Splitu. Odslušala i položila Build English Skills for Business pet (5) tečajeva, www.coursera.org/specializations/business-english , 2016.:Course 1. Business English: Networking,Course 2. Business English: Meetings,Course 3. Business English: Planning & Negotiating,Course 4. Business English: Making Presentations i
Course 5. Business English: Capstone Project idr.
 

 

08.12.2018.
Predstavnici Univerziteta "Adriatik" Bar - Pomorskog fakulteta Bar i Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat i ove godine boravili su u dvodnevnoj radnoj posjeti Visokoj školi za inspekcijski i kadrovski menadžment u Splitu povodom proslave dana Visoke škole i svečanog uručenja diploma njihovim studentima koji su uspješno završili osnovne akademske studije. Fotografije sa pomenute svečanosti možete pogledati u prilogu.

 

 

 

01.11.2018.

KAMPANJA „#STUDIRAJ POŠTENO“
Univerzitet Adriatik, u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Adriatik, a na inicijativu Studentskog parlamenta FPE Bar, pokrenuo je pozitivnu kampanju „#STUDIRAJ POŠTENO“ koju je podržala kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici u okviru programa "Horizontal Facility for Western Balkans and Turkey". Kampanja je započela pred ciklus provjere znanja, odnosno pred kolokvijume, a za cilj ima suzbijanje svake vrste kršenja i nepoštovanja Pravilnika o postupku i načinu ispitivanja, u skladu sa Statutom ustanova.
Na Univerzitetu "Adriatik" Bar obrazuju se generacije mladih ljudi koji su izabrali jedan od šest fakulteta u sastavu univerziteta za svoj akademski razvoj. Svakodnevno se trudimo da svojim studentima pružimo savremeno i kvalitetno obrazovanje. Na početku svake nove studijske godine studenti prve godine nalaze se na životnoj prekretnici. Više nisu djeca, izašli su iz školskih klupa i ulaze u novu, zreliju fazu života. Univerzitet "Adriatik" Bar gradi kulturu institucije koja je podrška za akademski i profesionalni razvoj i karijeru studenata. 
Aktivnosti pozitivne kampanje „#STUDIRAJ POŠTENO“ sastoje se od sledećih aktivnosti: 
- pažljivo osmišljene i vizuelno prepoznatljivo dizajnirane afirmativne poruke na svim medijima koje koriste Fakulteti (društvene mreže, e-platforme, sajtovi): studiraj pošteno; moje znanje; moja ocjena; studiram pošteno; moj uspjeh; samo moj uspjeh; zasluži ocjenu; uči, ne prepisuj; znam; učim; zaslužujem; stojim iza svoga znanja; znanje traje duže od baterije itd.
- uručenje „pisma podrške“ dekana pojedinačnih fakulteta članica Univerziteta "Adriatik" Bar svakom studentu lično; 
- dijeljenje naljepnica sa jednom od poruka kampanje svakom studentu prije početka kolokvijuma i lijepljenje na dijelu garderobe; 
- lijepljenje postera sa motivima pomenute kampanje u prostorijama svih fakulteta u sastavu Univerziteta "Adriatik". 
Osnovna želja kampanje "#STUDIRAJ POŠTENO" je da se, u atmosferi koja nije represivna već podsticajna i preventivna, kroz aktivnosti koje podrazumijevaju pozitivnu kampanju, ukaže na značaj početka njihovog akademskog života uz puno poštovanje akademskog integriteta!

 

 

30.10.2018.

Juče je u prostorijama Univerziteta "Adriatik" Bar - Pomorskog Fakulteta Bar upriličena svečana dodjela diploma studentima koji su upješno završili osnovne akademske studije. Tom prilikom se svim prisutnim studentima obratio prof. dr Stevo Nikić, Dekan Pomorskog fakulteta u Baru i Rektor Univerziteta "Adriatik" Bar i poželio im puno uspjeha i sreće u budućem životu i radu. Pomenutoj svečanosti su pored studenata i profesora Pomorskog fakulteta Bar prisustvovali roditelji i predstavnici drugih fakuleta članica Univerziteta "Adriatik" Bar. Fotografije sa svečanosti možete pogledati u prilogu.

 

 

11.10.2018.

Predstavnici četiri crnogorska univerziteta: Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Donja Gorica, Univerziteta Mediteran i Univerziteta Adriatik boravili su u petnaestodnevnoj studijskoj posjeti Kini u okviru bilateralnog seminara „Higher Education Management for Montenegro in 2018” organizovanog u saradnji Vlade Crne Gore i Narodne Republike Kine pod pokroviteljstvom kineskog Ministarstva trgovine. Predstavnice Univerziteta "Adriatik" bile su: Doc. dr Sandra Đurović, prodekan na Fakultetu za poslovnu ekonomiju Bar, mr Sanja Smolović sa Pomorskog fakulteta Bar i Dijana Drobnjak takodje sa Fakulteta za poslovnu ekonomiju Bar. Seminar je organizovan u provinciji Zhejiang od strane Zhejiang Normal University koji predstavlja jedan od najboljih kineskih univerziteta koji je u prethodnom periodu ostvario izuzetne rezultate kako u nastavi, tako i u istraživanjima na svjetskom nivou. Program seminara uključivao je prezentacije, diskusije, panele itd., a sve u cilju upoznavanja polaznika seminara sa kineskom kulturom, tradicijom i običajima. Posebna pažnja je posvećena značajnim temama iz oblasti visokog obrazovanja kao što su: obrazovni sistem Kine i njegova organizacija, reforma obrazovnog sistema i pravci razvoja, inovacije i preduzetničko obrazovanje u institucijama visokog obrazovanja u Kini, zakon o visokom obrazovanju u Kini, proces internacionalizacije, rangiranje visokoobrazovnih institucija u Kini, visoko strukovno obrazovno obrazovanje, obezbjeđenje i unapređenje kvaliteta u visokoobrazovnim institucijama u Kini, itd.  Fotografije sa pomenute studijske posjete možete pogledati u prilogu.

 

     

 

 

30.07.2018.

RASPISAN KONKURS ZA DODJELU STUDENTSKIH KREDITA ZA STUDIJSKU 2018/2019. GODINU, ZAHTJEVI SE PODNOSE ELEKTRONSKIM PUTEM
Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkurs za dodjelu 3.400 studentskih kredita za studijsku 2018/2019. studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja.
Od ukupnog broja studentskih kredita predviđenih za studijsku 2018/2019. godinu, 860 kredita će biti dodijeljeno studentima prve godine osnovnih studija i to: 770 kredita studentima prve godine osnovnih studija koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i 90 kredita studentima prve godine osnovnih studija na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore, 2.290 kredita studentima starijih godina studija koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i 250 kredita studentima starijih godina koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore.
Pravo da konkurišu za studentski kredit imaju studenti osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja, koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.
Prijava za dodjelu studenskih kredita za studente koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori podnosi se isključivo elektronski preko Portala elektronske uprave, na adresu: www.euprava.me
Studenti koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore, pored zahtjeva koji se podnosi elektronskim putem, dostavljaju i dokumenta u papirnoj formi. Više informacija možete dobiti ovdje.

 

10.07.2018.

Video zapis svečanosti povodom proslave prve godine postojanja Univerziteta "Adriatik" Bar možete pogledati ovdje.

 

09.07.2018.

Univerzitet “Adriatik” Bar je u subotu, 07.07.2018.godine u Dvorcu kralja Nikole, priredio svečanost povodom godišnjice osnivanja. Tim povodom rektor Univerziteta, prof. dr Stevo Nikić uručio je povelje “Profesor emeritus” profesoru dr. Borislavu Ivaševiću, prof.dr Đorđu Nadrljanskom i prof. dr Radu Ratkoviću. Istu povelju je i rektoru Nikiću uručio predsjednik Skupštine osnivača prof. dr Veselin Orlandić. Ovo počasno zvanje je dodijeljeno za posebne zasluge za razvoj i napredak Univerziteta kao i za međunarodno ostvarenu reputaciju u naučno-nastavnom radu. Pozdravljajući zvaničnike iz javnog i kulturnog života Bara i regiona, rektor Univerziteta Stevo Nikić je naveo da “Adriatik” objedinjuje visokoškolske institucije od Ulcinja do Herceg Novog. U njegov sastav ulaze Fakultet za menadžment Herceg Novi, Fakultet za mediteranske poslovne studije Tivat, Fakultet za biznis i turizam Budva, Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva, Fakultet poslovne ekonomije Bar, Pomorski fakultet Bar i Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj. U okvirima Univerziteta nalaze se trening centri za obuku pomoraca u Tivtu, Baru i Kotoru.
Misija Univerziteta zasniva se na tri osnovne komponente visokog obrazovanja:
− nastavno naučni rad
− naučno istraživački rad
− servis društvene zajednice.
Vizija koju je u svojim aktima naznačio Univerzitet „Adriatik“ je namjera da ova institucija izraste u savremenu i prestižnu ustanovu visokog obrazovanja, integrisanu u zajednički akademski prostor Evrope i svijeta. Univerzitet ima za cilj da se do 2020. godine ostvari kao fleksibilna i prepoznatljiva institucija, a do 2030. godine izraste u regionalnog univerzitetskog lidera srednje veličine, sa dvadeset do trideset studijskih programa. U prethodnoj godini Univerzitet “Adriatik“ već je na svojevrstan način ostvario dio svoje misije i vizije. Pozitivno je ocijenjen u okvirima Programa institucionalne evaluacije (IEP) od strane nezavisne sužbe Evropskog udruženja (EUA), koji nudi procjene radi podrške institucija visokog obrazovanja u stalnom razvoju njihovog strateškog upravljanja i interne kulture kvaliteta. IEP je punopravni član Evropskog udruženja za Obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju ( ENQA) i nalazi se u Evropkom registru osiguranja za visoko obrazovanje ((EQAR). Evaluacija se odvijala u okviru projekta “Visko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ (HERIC), koji je implementirala Vlada Crne Gore sa ciljem da ojača kvalitet i značaj visokog obrazovanja i naučnog istraživanja u Crnoj Gori. Delegacija Univerziteta “Adriatik“ Bar je od 7. do 13. juna učestvovala na Konferenciji Centalne (CECA zemlje centalne i istočne Evrope ) i imala svoje izlaganje u okviru Samita „Belt And Road“ -Put svile. Ovom prilikom potpisana su dva ugovora: Ugovorom sa Wanli Univerzitetom o razmjeni studenata između ove dvije institucije, omogućena je razmjena studenata putem organizacije ljetnjih škola, kurseva i seminara; potpisan je i Memorandum o saradnji između Univerziteta „Adiatik“ Bar i Ningbo City Colege of Vocational tehnology u prisustvu brojnih rektora i predstavnika Centralno evropskih instituacija visokog obrazovanja.
Rektor Univerziteta "Adriatik" Bar naveo je takodje i da: “Univerzitet je trenutno konkurisao za dva međunarodne projekta, a pod okriljem Univerziteta Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva organizovao je međunarodni naučni skup ‘Strateški razvoj saobraćaja jugoistočne evrope’. Bili smo i suorganizatori i međunarodnog naučnog skupa “Novi trendovi i najnovije prakse u društveno ekonomskim istraživanjima“, kazao je Nikić i dodao – “Može se reći malo, ali tek smo počeli...”.
Pored toga, prof. dr Stevo Nikić istakao je da: “Smatramo da je Univerzitet za kratak period opravdao svoje postojanje, počeo da ima značajnu ulogu u oblastima obrazovanja i vaspitanja, naučno istraživačkom i kulturnom aktivnošću da zauzima prepoznatljivo mjesto u vaspitno -obrazovnom i kulturnom životu naše države, pa i šire. Godinu dana postojanja jednog Univerziteta zaista je malo u poređenju sa evropskom univerzitetskom tradicijom. Ipak, ne možemo zanemariti činjenicu da skoro svi fakulteti koji ulaze u sastav Univerziteta obilježavaju jubilej svog desetogodišnjeg postojanja. Zato možemo biti ponosni na do sada urađeno, a nas Jubilej je izuzetna prilika da poželimo još uspješniji i svestraniji rad na putu nauke, obrazovanja, kulture i progresa”.

 

  

 

02.07.2018.
Obavještavaju se svi zainteresovani studenti Univerziteta "Adriatik" Bar - Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat o mogućnosti pohađanja ljetnje škole pod nazivom "Chinese Language and Culture Summer Program, 2019" na Zhejiang Wanli University (ZWU) u gradu Ningbou - Kini. Prezentaciju "Zhejiang Wanli" Univerziteta možete preuzeti ovdje. Detaljan program ljetnje škole i informacije vezane za prijavu možete preuzeti ovdje.

 

30.06.2018.
Stipendije za master studije u Grčkoj za dva crnogorska studenta! Ove akademske godine, studenti iz Crne Gore imaće priliku drugu godinu zaredom da započnu master program u Grčkoj. Mjesečne životne troškove za master program pokriva „Jugopetrol AD“, EKO benzinske stanice, kao dio „Hellenic Petroleum“ grupe, koja je potpisala ugovor o trogodišnjoj saradnji sa dva univerziteta za sljedeće master programe: Master program u oblasti energetske strategije, Prava i Ekonomije na Univerzitetu u Pireju i Master program u oblasti naftnog inženjerstva na Tehničkom univerzitetu na Kritu. Doprinos Hellenic Petroleuma ovim specijalizovanim postdiplomskim programima sastoji se u podršci i opredjeljivanju značajnog broja stipendija (ukupno 25), od kojih će najmanje 2 biti iz svake zemlje gde posluje HELPE Grupa (Grčka, Kipar, Crna Gora, Bugarska, Srbija i BJRM). "Jugopetrol AD“ sa svojim EKO benzinskim stanicama, kao dio kompanije „Hellenic Petroleum“, je konstantno zainteresovan za istraživanje i edukaciju pa tako, već drugu godinu zaredom, nudimo crnogorskim studentima mogućnost da pohađaju master program u Grčkoj. Ovaj master program kreiran je za nove generacije koje će imati priliku da u inostranstvu nastave svoju karijeru u oblasti energetike, pomorske industrije, domaćih i međunarodnih naftnih i gasnih kompanija, obnovljivih izvora energije. Nadamo se da ćemo ovim programom podstaći studente iz Crne Gore da se specijalizuju u ovoj oblasti i steknu nova vrijedna iskustva koja će moći da iskoriste u budućnosti", rekao je gospodin Antonis Semelides, izvršni direktor Jugopetrola. Istraživanje i podučavanje u okviru ova dva postdiplomska programa sprovodiće se na engleskom jeziku, primjenom inovativnih metoda koje će obuhvatiti seminare, edukativne posjete, istraživačke projekte koji se odnose na energetsko tržište i naftnu industriju. Tekst o stipendijama možete preuzeti ovdje.
Univerzitet u Pireju: https://www.des.unipi.gr/en/msc-energy-proclamation
https://www.des.unipi.gr/images/Energy-_Strategy_Law_and_Economics_Application.pdf
https://www.des.unipi.gr/images/Call_for_applications_final.pdf
Univerzitet u Kritu: http://www.peteng-master.tuc.gr/index.php?id=3807 

 

26.06.2018.
EUA IEP FINALNI IZVJEŠTAJ O EKSTERNOJ INTITUCIONALNOJ EVALUACIJI UNIVERZITETA "ADRIATIK" BAR MOŽETE PREUZETI OVDJE.

 

 

25.06.2018.

Predstavnici Univerziteta "Adriatik" Bar - Pomorskog fakulteta Bar - prof. dr Stevo Nikić, Rektor, mr Milica Nikić Generalni sekretar Univerziteta i mr Ivana Škerović koordinator trening centra za obuku pomoraca Pomorskog fakulteta Bar prisustvovali su centralno interresornoj vježbi "Jadran 2018" koja je održana u akvatorijumu Luke Bar, koja je trebalo da pokaže spremnost i kapacitete nadležnih službi u obezbjeđenju sigurnosti plovila i ljudi na moru, kao i sprječavanju ekoloških i drugih incidenata. U ovoj, do sada najobimnijoj i najkompleksnijoj bezbjednosnoj i spasilačkoj vježbi, prvi put su zajedno učestvovali pripadnici svih relevantnih institucija: Uprave pomorske sigurnosti, Mornarice Vojske CG, Uprave policije, Službe "Zaštita", Direktorata za vanredne situacije i niz drugih privatnih i državnih firmi i kompanija, ukupno 20, koje imaju udjela u obezbjeđenju sigurnosti luka i mora. Vježba je počela intervencijom na brdu Volujica, gdje je isceniran veliki požar u neposrednoj blizini naftnih instalacija. Kako angažovane kopnene vatrogasne snage nijesu mogle izaći na kraj sa plamenom, u akciju je uključena avio-helikopterska jedinica MUP-a, čiji su dromaderi u dva naleta vodenim bombama neutralisali požar. Nova sekvenca obuhvatila je spasavanje pilota helikoptera, čiji je pad u more simuliran i tada je demonstrirana brzina spasilačkih glisera i brodova. Prema planu vježbe, spasioci su potom sa kopna i mora gasili požar na tankeru i u mašinskom pogonu patrolnog čamca, ronioci su spašavali člana posade koji je pao u more, a specijalizovani timovi sprječavali plutajućom branom da se izlivena nafta proširi po ličkom akvatorijumu. U vježbi su učestvovali i pripadnici još dvije značajne službe- Direktorata za vanredne situacije i Regionalnog centra granične policije "Jug".

 

 

 

 

16.06.2018.

Nakon zvanične posjete Univerzitetu "Adriatik" Bar predstavnika kineskog Univerziteta "Zhejiang Wanli" iz Ningboa Kine, koju je predvodio rektor prof. dr Min Ying, na kojoj je potpisan ugovor o dugoročnoj poslovnoj saradnji, zvanična delegacija Univerziteta "Adriatik" Bar koju je predvodio prof. dr Stevo Nikić Rektor Univerziteta, u sastavu: mr Milica Nikić Generalni sekretar Univerziteta, dr Nikola Abramović, mr Ivana Bećagol i Velimir Drecun, u periodu od 7-14.juna 2018.godine učestvovala je na 5th CHINA (NINGBO) - CEEC EDUCATION COOPERATION CONFERENCE AND THE "BELT AND ROAD" COUNTRIES EDUCATION COOPERATION SUMMIT koji se održavao u gradu Ningbo u Kini.  Na osnovu ugovora o dugoročnoj saradnji, potpisan je ugovor o razmjeni studenata između ove dvije institucije, omogućena je razmjena studenata putem organizacije ljetnjih škola, kurseva, seminara i cjelokupnog studijskog programa na engleskom jeziku. Foto galeriju sa pomenute posjete možete pogledati u nastavku. Tokom oficijelnog dijela programa potpisan je Memorandum o saradnji između Univerziteta "Adriatik" Bar i Ningbo City College of Vocational Technology u prisustvu brojnih rektora i predstavnika centralno evropskih institucija visokog obrazovanja.
 

 

 

 

26.05.2018.
Visoka delegacija sa "Zhejiang Wanli" Univerziteta iz Ningboa, Kine posjetila je danas Pomorski fakultet Bar i razgovarala sa predstavnicima Fakulteta o vidovima moguće saradnje. Kinesku delegaciju je predvodio rektor "Zhejiang Wanli" Univerziteta prof. dr Min Ying. Posjeta Pomorskom fakultetu Bar realizovana je u sklopu posjete fakultetima članicama Univerziteta "Adriatik" Bar. Foto galeriju pomenute posjete možete pogledati u nastavku.

 

 

19.02.2018.

NOVI SERTIFIKAT BUREAU VERITAS-a ZA VRŠENJE SLEDEĆE OBUKE: ENGINE-ROOM SIMULATOR PO STANDARDIMA STCW A-III/1, A-VIII/2 I B-VIII/2 MODELU KURSA 2.07 ZA OBUKU POMORACA POMORSKOG FAKULTETA BAR MOŽETE PREUZETI OVDJE.

 

05.01.2018.

NOVE SERTIFIKATE BUREAU VERITAS-a ZA VRŠENJE SLEDEĆIH OBUKA : A5-A56-A6-A57-A17-A18-A27-A13-A15-A20-A30-A70-A31-A71-A47-A85-A48-A86-A14-A33s U CENTRU ZA OBUKU POMORACA POMORSKOG FAKULTETA BAR MOŽETE PREUZETI OVDJE.

 

 

07.02.2018.
Obavještavaju se svi studenti Pomorskog fakulteta Bar da ljetnji semestar akademske 2017/2018. godine počinje u ponedeljak, 12.02.2018. godine. U prvoj sedmici semestra održaće se vanredni februarski i apsolventski ispitni rok.

 

08.11.2017.

Predstavnici  Pomorskog fakulteta Bar i Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat i ove godine su bili su u dvodnevnoj radnoj posjeti Visokoj školi za inspekcijski i kadrovski menadžment u Splitu povodom proslave dana Visoke škole i svečanog uručenja diploma njihovim studentima koji su uspješno završili osnovne akademske studije. Video zapis sa pomenute proslave možete pogledati ovdje.

 

15.10.2017.
Obavještavaju se svi zainteresovani da je u toku prijava korisnika (svršenih studenata) za program Stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja je otvorena do 15. novembra 2017.godine prema važećem rasporedu programa eUprave Crne Gore. Kalendar programa možete preuzeti ovdje, dok uputstvo za prijavu možete preuzeti ovdje ili na zvaničnom portalu eUprave Crne Gore na adresi: http://www.euprava.me/program-strucno-osposobljavanje.
Prema zvaničnom Šifrarniku oblasti, podoblasti, i studijskih programa - Pomorski fakultet Bar odnosno njegovi studijski programi se nalaze:

Studijski program: Lučki menadžment - u dijelu Društvene nauke oblast ekonomija podoblast menadžment u tabeli koju možete preuzeti ovdje.

Studijski programi: Nautika i Brodomašinstvo - u dijelu Tehničko - tehnološke nauke oblast Ostale inženjerske nauke u tabeli koju možete preuzeti ovdje.
 

15.10.2017.

Obavještavaju se novi studenti Pomorskog fakultet Bar da je potrebno da se jave studentskoj službi PFB radi registracije i dobijanja pristupnih podataka (korisničkog imena i lozinke) za e-platformu PFB. Za sva dodatna pitanja i nedoumice vezane za sistem e-platforme PFB molimo Vas da se obratite putem e-maila na adresu: podrskapfb@gmail.com.

Uputstvo za pristup i upotrebu e-platforme PFB možete preuzeti ovdje.

 

29.09.2017

Miomir Maroš, saradnik na predmetu „Poslovna etika i komuniciranje“ Univerziteta "Adriatik" Bar - Pomorskog fakulteta Bar odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom „Karakteristike medijskih sadržaja u Crnoj Gori od 1995. do 2015. “ na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak, 25. septembra 2017. god. kod mentorke prof.dr Fahire Fejzić Čengić. Maroš je ovim završio trogodišnje doktorske studije, a prije toga je magistrirao na FPN Podgorica sa temom „Brendiranje crnogorskih medija“. Odbranom doktorske disertacije Miomir Maroš, inače urednik i voditelj u Televiziji Crne Gore, stekao je zvanje doktora komunikoloških nauka/znanosti i ovom prilikom mu čestitamo!

 

 

14.09.2017.
Akademik Vesna Vučković, redovni profesor na Pomorskom fakultetu Bar, na sjednici Sudskog savjeta Crne Gore održanoj 13.09.2017. godine, izabrana za sudiju Vrhovnog suda Crne Gore. Ovom prilikom joj čestitamo!
Zvaničnu odluku možete pogledati ovdje.
 

11.09.2017.
OBAVJEŠTAVAJU SE SVI STUDENTI POMORSKOG FAKULTETA BAR DA PREDAVANJA POČINJU 25.09.2017. GODINE. RASPORED PREDAVANJA BIĆE NAKNADNO OBJAVLJEN NA E-PLATFORMI FAKULTETA.

 

07.07.2017.

Na Pomorskom fakultetu Bar 06. i 07. juna 2017. godine održana je obuka za Sistem kvaliteta ISO 2015. Tom prilikom, obuci su prisustvovali menadžeri za kvalitet Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat i Pomorskog fakulteta Bar kao i predstavnici Centra za obuku pomoraca Tivat i Centra za obuku pomoraca Bar.

 

 

 

 

 

 

 

22.06.2017.
Na osnovu člana 98 Zakona o visokom obrazovanju Crne Gore ("Sl.list CG" 44/14) i Odluke Senata Univerziteta "Adriatik" Bar broj 28 od 16.06.2017.godine Univerzitet "Adriatik" Bar - POMORSKI FAKULTET BAR raspisuje Konkurs za upis nove generacije studenata u akademsku 2017/2018! Tekst konkursa možete pogledati ovdje.

 

12.06.2017.

Zvanični prilog Televizije Crne Gore o otvaranju Univerziteta "Adriatik" Bar, kao i razgovor sa Rektorom - prof. dr Stevom Nikićem, možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.06.2017.

Predstavnici i studenti Pomorskog fakulteta Bar su danas bili u radnoj posjeti brodu "Dubrovnik" koji pripada brodarskom društvu „Jadrolinija“ i tom prilikom su obišli i upoznali se sa svom brodskom opremom koja se na njemu nalazi. Fotografije ove radne posjete možete pogledati u prilogu.

 

     

 

 

03.06.2017.

UNIVERZITET "ADRIATIK" - NOVI UNIVERZITET U CRNOJ GORI!

 

Rješenjem Ministarstva Prosvjete Crne Gore UP I broj 060-11/2017 od 6. marta 2017. godine izdata je licenca za rad Univerziteta „Adriatik“ sa sjedištem u Baru.
Univerzitet „Adriatik“ obuhvata visokoškolske institucije na Crnogorskom primorju od Ulcinja do Herceg-Novog.
Nastava na pomenutom Univerzitetu realizovaće se na sledećim organizacionim jedinicama – fakultetima, koji su akreditovani i licencirani i to:

- Pomorski fakultet Bar
- Fakultet za poslovnu ekonomiju Bar
- Fakultet za biznis i turizam Budva
- Fakultet za mediteranske poslovne studije Tivat
- Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj
- Fakultet za mediteranske poslovne studije Tivat – odjeljenje Nikšić
- Fakultet za menadžment Herceg-Novi

Formiranjem Univerziteta Adriatik, objedinjene su samostalne visokoškolske ustanove primorske regije u jednu zajedničku instituciju, čime se doprinosi Nacionalnom i Evropskom sistemu obezbjeđivanja kvaliteta visokog obrazovanja. Istovremeno, ovim se postižu svojevrsna usklađivanja zajedničkih normativa, vrijednosti, misija i ciljeva, kao i upravljanje ljudskim resursima navedenih visokoškolskih ustanova koje ulaze u sastav Univerziteta Adriatik.
Ovim udruživanjem visokoškolskih institucija u Univerzitet, omogućava se fakultetima koji ulaze u njegov sastav pristupanje apliciranju međunarodnim IPA projektima, Erasmus+ programima, Horizont 2020 programima i uspostavljanje međunarodne saradnje sa drugim srodnim institucijama iz Evrope i svijeta, što sve do sada nije moglo biti realizovano van okvira institucije univerziteta.
Ovim se, isto tako, omogućava organizacija zajedničkih multidisciplinarnih studija iz programskih sadržaja fakultetskih jedinica koje ulaze u sastav Univerziteta, a posebno će biti stavljen akcenat na oblasti nautičkog turizma i njegovih pratećih djelatnosti.
Objedinjavanjem samostalnih fakultetskih jedinica u Univerzitet, ispunjena je i osnovna preporuka IEP-EUA međunarodne komisije za institucionalnu evaluaciju, odnosno eksternu evaluaciju, koju su ove ustanove prošle prije četiri godine, a kroz koje će ove institucije ponovo proći akademske 2017/18. godine. Svim ovim se ispunjavaju osnovni principi Bolonjske konvencije.
Objedinjavanje visokoškolskih ustanova ima veliki značaj za školovanje budućih kadrova koji će svoje zaposlenje naći u pomorskoj privredi, kako u pomorsko – nautičkim djelatnostima tako i u privrednim djelatnostima na kopnu koja su usko vezana za međunarodnu pomorsku trgovinu.
Univerzitet Adriatik će veliku pažnju posvećivati obrazovanju pomorskog kadra i time odbraniti postojanje Crne Gore na Evropskoj bijeloj listi priznatih država.
Istovremeno, na ovaj način Crna Gora nastavlja ideju participacije u jednom procesu kojim se profiliše cijelo jedno područje u luksuznu nautičko-turističku destinaciju koja je aktivna tokom cijele godine, odnosno procesa koji su jasno naznačile mediteranske zemlje u okruženju.
Ovim se svakako izražava tendencija Crne Gore za evropskim integracijama i ostvaruje njeno istorijsko pravo da bude jedna od pomorskih nacija u regionu.

 

 

 

25.05.2017.

Uspješna saradnja Pomorskog fakulteta Bar sa Društvom za linijski i pomorski prevoz putnika i tereta “Jadrolinija“ Hrvatska
 

Sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji između Pomorskog fakulteta Bar i Društvom za linijski i pomorski prevoz putnika i tereta “Jadrolinija“ Hrvatska omogućeno je obavljanje praktičnog dijela obuka na brodovima „Jadrolinije“ korišćenjem adekvatne opreme koja se na njima nalazi.
 

 

 

 

 

 

 

 

09.05.2017.

Profesor Pomorskog fakulteta Bar Vesna Vučković i njen suprug Prof. dr Branko Vučković svečano su promovisani u zvanja akademika od strane Evropske akademije nauka (EAN) u Beogradu. Na osnovu odluke nadležnih organa Evropske akademije nauka Beograd od 11.01.2017.godine primljeni u redovno Inostrano članstvo akademije, u odjeljenje nauka, s titulom akademika. Novoizabranim akademicima uručene su Povelje o dodjeli titule akademika i lenta akademika, čime su i zvanično proglašeni akademicima.

Ovom prilikom im čestitamo! Skeniranu odluku o izboru u zvanje akademika Prof. dr Vesne Vučković možete pogledati ovdje.
 

 

 

 

 

 

 

 

03.05.2017.

PROMOTIVNI SPOT POMORSKOG FAKULTETA BAR možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=gups8WAetG0&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 

 

28.04.2017.
Predstavnici Pomorskog fakulteta Bar i Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat prof. dr Oto Iker i doc. dr Nikola Vukčević zajedno sa studentima učestvovali su na Adriatic Sea Forumu, međunarodnom forumu posvećenom nautičkom turizmu, jahtingu, kruzingu i ferry saobraćaju na Jadranu i Mediteranu, održanom od 27. do 28. aprila u Budvi, u hotelu Splendid Conference & Spa Resort. Na prestižnom regionalnom forumu studenti Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat imali su mogućnost da čuju predavanja nekih od najpoznatijih imena kako sa domaće pomorske scene tako i međunarodne. „Riposte Turismo“ organizuje Adriatic Sea Forum od 2013. godine, kada je prvi put održan u Trstu, a dvije godine kasnije domaćin manifestacije bio je Dubrovnik. Na ove dvije konferencije učestvovalo je više od 500 delegata i gotovo 100 govornika iz različitih zemalja. Ovogodišnji partneri događaja su Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i JP Morsko dobro. Adriatic Sea Forum predstavlja jedan od najvažnijih događaja iz oblasti nautičkog turizma, marina i jahti, koji se organizuje sa ciljem stvaranja novih poslovnih i naučnih veza među njegovim učesnicima, kao i prepoznavanje ključnih šansi i ograničenja daljem razvoju nautičkog turizma i njegovih pratećih aktivnosti na Mediteranu.

 

 

 

24.04.2017.


Na 35. Sajmu nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju koji je organizovan u Budvi od 20 - 23.04.2017.godine zajedno sa 26. Međunarodnim sajmom turizma, kao i svake godine učestvovali su predstavnici marketing tima Pomorskog fakulteta Bar i Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat. Na svojim bogato ukrašenim promotivnim štandovima, tokom trajanja sajma, zabilježili su veliku posjećenost i vladalo je značajno interesovanje za programe koji se nude na fakultetima. Takođe, drugog dana sajma nautike, održane su prezentacije oba fakulteta u sklopu promotivnih aktivnosti vezanih za predstojeći upis. Tom prilikom, predstavnik Pomorskog fakulteta Bar, Vladana Stanišić, kazala je da Fakultet ima zadovoljstvo da ove godine upise šestu generaciju studenata na svoje osnovne akademske studijske programe. Nakon toga, predstavila je studijske programe koji se nude na fakultetu kao i različite prednosti za buduće studente koji se odluče da studiraju na Pomorskom fakultetu Bar.

 

 

 

22.04.2017.

DUGOROČNA POSLOVNO - TEHNIČKA SARADNJA SA POSLOVNIM I PRAVNIM FAKULTETOM BEOGRAD

Pomorski fakultet Bar je na osnovu evidentnih potreba za obrazovanje visokoškolskih kadrova iz oblasti pomorstva i činjenične potrebe grada Beograda za edukativnim i ljudskim resursima na akademskom nivou potpisao ugovor o dugoročnoj poslovno - tehničkoj saradnji sa Poslovnim i pravnim fakultetom Beograd.

 

 

 

 

 

03.04.2017.

Obavještavamo zainteresovane kandidate da će, za akademsku 2017/2018. godinu, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije dodijeliti 18 mjeseci stipendija crnogorskim građanima, u namjeri da podrži međunarodnu kulturnu saradnju, bolje poznavanje italijanskog jezika, kulture i nauke, kao i sa ciljem da podstakne italijanski ekonomski i tehnološki sistem u svijetu. Stipendije, u mjesečnom iznosu od 900 eura, dodjeljuju se za period od 3,6 i 9 mjeseci, za sljedeće nivoe:
a) Specijalističke/magistarske studije (2°ciclo),
b) Master I i II nivoa,
c) Istraživačke doktorate,
d) Specijalizacije (osim u oblasti medicine),
e) Obrazovne i istraživačke programe u saradnji sa italijanskim Nacionalnim centrom za istraživanje i Višim institutom za zdravstvo, ili sa nekom drugom državnom univerzitetskom, muzejskom ili arhivskom institucijom,
f) Visoke studije u oblasti muzike i umjetnosti (uključujući i Međunarodnu školu za visoko obrazovanje i studij Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju i Nacionalnu školu za film),
g) Napredne kurseve italijanskog jezika i kulture (u trajanju od tri mjeseca),
h) Usavršavanje za profesore italijanskog jezika (u trajanju od mjesec dana).
Kandidati moraju ispunjavati sljedeće uslove:
- Posjedovanje odgovarajuće diplome za upis na odgovarajući nivo,
- Znanje italijanskog jezika na nivou B2 (CEFR, uz prilaganje odgovarajuće potvrde). Za upis na kurseve italijanskog jezika i kulture potrebno je znanje italijanskog jezika na nivou A2 (CEFR, uz prilaganje odgovarajuće potvrde). Za upis na kurseve koji su u potpunosti na engleskom jeziku nije potrebno poznavanje italijanskog jezika,
- Da imaju između 18 i 36 godina. Kandidati koji se po prvi put prijavljuju za prvu godinu doktorata ne mogu imati više od 33 godine. Za usavršavanje/obuku za profesore italijanskog jezika mogu se kandidovati osobe od 18 do 45 godina.
Zainteresovani kandidati treba da se prijave online , kako bi pristupli odgovarajućem formularu koji se nalazi na internet stranici Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije: http://www.esteri.it/mae/it/ministero/servizi/stranieri/opportunita/borsestudio_stranieri.html
Prije popunjavanja prijave kandidati moraju da se registruju na internet stranici: https://borseonline.esteri.it/BorseOnLine
Prijave se mogu predate do 10. maja 2017. godine (do ponoći).
Detaljne informacije o uslovima mogu se naći na internet stranice Ambasade Republike Italije u Podgorici: http://www.ambpodgorica.esteri.it/Ambasciata_Podgorica
Tekst Konkursa možete preuzeti ovdje.

 

23.03.2017.

Studenti Pomorskog fakulteta Bar na praksi na brodu u Luci Bar.

 

 

10.03.2017.
Obavještavaju se svi studenti Pomorskog fakulteta Bar da informacije o stipendijama koje dodjeljuje Univerzitet u Atini (Grčka), za jednogodisnji master program u oblasti studija o Jugoistocnoj Evropi možete preuzeti ovdje. Program se realzuje na engleskom jeziku, u akademskoj 2017/2018. godini. Zvanični poziv možete preuzeti ovdje.

 

07.02.2017.
Obavještavaju se svi studenti Pomorskog fakulteta Bar, da ljetnji semestar akademske 2016/2017. godine počinje u
ponedeljak, 13.02.2017. godine. U prvoj sedmici semestra održaće se vanredni februarski ispitni rok.
 

 

09.01.2017.
Dopis Ministarstva prosvjete Crne Gore br. 023-1710/2016-2 od 28.decembra 2016.godine koji se odnosi na prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju možete preuzeti ovdje.

 

_______________________________________________________________

 

31.12.2016.

SREĆNE NOVOGODIŠNJE I BOŽIĆNE PRAZNIKE ŽELI VAM KOLEKTIV FMS-PFB!

 

 

 

 

 

 

13.12.2016.

INTERVJU sa Prof. dr Stevom Nikićem, koji je posvetio je svoj radni vijek obrazovanju generacija i generacija studenata pomorstva, prvo kao profesor i dekan Fakulteta za pomorstvo, a zatim posljednjih godina i kao osnivač i dekan Fakulteta za mediteranske studije iz Tivta i Pomorskog fakulteta u Baru, prve privatne visokoobrazovne ustanove koja školuje buduće pomorce, možete pročitati na sledećem linku: http://plovidba.me/index.php/intervju/2035-dekan-fakulteta-za-pomorstno-bar-prof-dr-stevo-nikic-interesovanje-za-hleb-sa-devet-kora-iz-godine-u-godinu-je-sve-vece .

 

 

 

 

08.12.2016.
Predstavnici Pomorskog fakulteta Bar i Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat  bili su u dvodnevnoj radnoj posjeti Visokoj školi za inspekcijski i kadrovski menadžment u Splitu povodom proslave dana Visoke škole i svečanog uručenja diploma njihovim studentima koji su uspješno završili osnovne akademske studije.

 

   

 

      
 

 

01.11.2016.

U zajedničkoj organizaciji Luke Kotor i Bureau Veritas d.o.o Beograd, u prostorijama Luke Kotor je (27. i 28. oktobra) održan dvodnevni kurs za interne provjere prema zahtjevima novoga ISO 9001:2015. Pozivajući širok krug zainteresovanih strana, kursu je prisustvovalo 18 učesnika iz Crne Gore.

Predstavnici:
- Ministarsva saobraćaja i pomorstva Crne Gore
- Uprava pomorske sigurnosti Bar ,
- Lučke Kapetanija Bar i Kotor.
- Srednje pomorske škole iz Kotora
· Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat,
· Centra za obuku pomoraca iz Tivta,
· Pomorskog fakulteta Bar – centar za obuku pomoraca,
· Sikimić marine services iz Herceg Novog,
· JU Doma učenika i studenata iz Cetinja.

U veoma prijatnoj, radnoj i nadasve konstruktivnoj atmosferi učesnici su razmenjivali iskustva i sticali znanja kako da svoje sisteme prilagode novim zahtjevima standarda i nastave svoje uspješna putovanja u harmonizaciji svojih sistema sa najsavremenijim svjetskim kretanjima u upravljanju i unapređenju poslovanja. Po riječima gospodina Vladimira Simića, trening menadžera Bureau Veritas d.o.o Beograd, „Luka Kotor je još jedanput dokazala opredeljenost rukovodstva i eksperata, širom otvarajući vrata i ruke pune gostopimstva za svoje kolege i saborce u razvoju i unapređenju kvaliteta usluga u Crnoj Gori“.

 

04.10.2016.
Ovim putem želim da Vas obavijestim da je Ministarstvo prosvjete Crne Gore postalo Nacionalni centar za Europass inicijativu.
Glavni zadaci Nacionalnog Europass centra - NEC Crna Gora jesu implementacija, koordinacija i promocija Europass inicijative. Njihov rad usklađuje Evropska komisija, a u sprovođenje svih segmenata inicijative aktivno je uključen i Evropski centar za razvoj stručnog obrazovanja (Cedefop). Glavni ciljevi nacionalnog Europass centra u Crnoj Gori su podsticanje mobilnosti i cjeloživotnog učenja kod građana Crne Gore zahvaljujući dokumentima osmišljenima u okviru inicijative Europass.
· Europass biografija – CV,
· Europass jezički pasoš,
· Europass mobilnost,
· Europass dodatak diplomi i
· Europass dodatak diplomi/sertifikatu
Europass dokumenti dostupni su u elektronskom obliku svim potencijalnim korisnicima u Crnoj Gori na stranici Nacionalnog Europass centra Crne Gore, www.europasscrnagora.me.

 

19.09.2016.

Centar za obuku pomoraca Pomorski fakultet Bar i Centar za obuku pomoraca Tivat, zajedno sa AD „Barska plovidba“ organizovali su i izveli vježbe iz integrisane obuke za obnovu znanja na brodu „Sveti Stefan II“.
Izvedene vježbe na brodu su obuhvatile atraktivne elemente iz obuke:
• Osnovna sigurnost na brodu,
• Rukovanje čamcem za spašavanje i spasilačkim čamcem osim brzog spasilačkog čamca, i
• Upravljanje gašenjem požara.

O izvedenim vježbama najbolje govore fotografije date u prilogu:

 


 

 

16.07.2016.

 

Tokom jula i avgusta u Centru za obuku pomoraca na Pomorskom fakultetu Bar organizujemo sledeće obuke:


• GMDSS radio operatera sa opštim ovlašćenjem
 

• Opažanje i ucrtavanje radarskim uređajem i korišćenje ARPA uređaja na radnom nivou
 

• Korišćenje ECDIS sistema za prikaz elektronskih karata
 

• Oficir za elektrotehniku
 

• GMDSS radio operatera sa ograničenim ovlašćenjem
 

• Opažanje i ucrtavanje radarskim uređajem i korišćenje ARPA uređaja na upravljačkom nivou
 

• VHF DSC radio operatora
 

Više informacija možete dobiti na telefon: 069 423 444

 

 

16.05.2016.

 

U organizaciji Pomorskog fakulteta Bar i Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat, na 34. Sajmu nautike održana je prezentacija ova dva renomirana fakulteta.Tom prilikom, Dekan Pomorskog fakulteta Bar, Prof. dr Stevo Nikić, kazao je da Pomorski fakultet Bar nudi vrlo savremen program za koji su koji mladi ljudi veoma zainteresovani. Takođe, Dekan Nikić je izjavio: "Očito da je to i i zbog socijalnih dešavanja i prilika, ali i zbog posla koji se može vrlo lagano naći i doći do malo bolje plate. Studenti naseg Fakulteta su mladi ljudi ne samo iz Crne Gore, već i iz susjednih država bivše Jugoslavije“. Detaljni snimak možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

 

Predstavnik Pomorskog fakulteta Bar i Fakulteta za mediteranske poslovne studije Tivat, mr Ivana Škerović, održala je veoma zanimljivu prezentaciju na temu: "Perspektive razvoja Crne Gore kao nautičke destinacije" tokom Sajma Nautike održanog prošle sedmice u Budvi. Snimak prezentacije možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

Takođe, Pomorski fakultet u Baru i Fakultet za mediteranske poslovne studije u Tivtu, podržali su inicijativu studentkinje Vesne Šćepanović da prezentuje rezultate istraživanja o stavovima i potrošnji turista i članova posade na brodskim kružnim putovanjima u Crnoj Gori, na pomentuom Sajmu Nautike. Snimak sa prezentacije možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

28.04.2016.

Ministarstvo prosvjete je u okviru projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” – INVO, koji se finansira kroz kredit Svjetske banke raspisalo poziv za dostavljanje prijedloga projekata za grantove za institucionalno unapređenje crnogorskih ustanova visokog obrazovanja, koje svoje prijedloge mogu dostavljati do 24. juna 2016. godine. Dodjelom grantova crnogorskim akeditovanim i licenciranim ustanovama visokog obrazovanja se želi omogućiti jačanje administrativnih i operativnih kapaciteta, sa posebnim fokusom na organizacioni razvoj i jačanje upravljačkih struktura, jačanje obrazovnih i nastavnih usluga i razvoj kapaciteta za usluge drugim zainteresovanim stranama, kao i unapređenje obrazovne infrastrukture kako bi se omogućila kvalitetnija nastava i učenje. U skladu sa opštim ciljem šeme grantova, projekti se mogu podnijeti u okviru prioritetnih oblasti: reforma, razvoj i unapređenje procesa nastave i učenja; unapređenje upravljanja kvalitetom procesa nastave i učenja; organizacioni razvoj i jačanje upravljačkih struktura ustanova visokog obrazovanja; unapređenje sastava i ojačano funkcionisanje organa upravljanja i rukovodećih struktura ustanova visokog obrazovanja; razvoj ljudskih resursa (obrazovnih i ne-obrazovnih kapaciteta) u ustanovama visokog obrazovanja; poboljšanje interne i eksterne komunikacije ustanova visokog obrazovanja; i poboljšanje obrazovne infrastrukture u ustanovama visokog obrazovanja. Predviđeno trajanje odobrenih projekata je do dvanaest mjeseci, a traženi iznos granta mora biti između 10.000,00 i 50.000,00 eura.

Dokumentacija je dostupna na internet stranici Ministarstva prosvjete www.mps.gov.me i internet stranici INVO projekta na adresi http://www.heric.me/sadrzaj/drugi-poziv-za-dostavljanje-prijedloga-projekata-za-grantove-za-institucionalno-unapredenje, a sadrži:

-       Poziv za dostavljanje prijedloga projekata za grantove za institucionalno unaprjeđenje (na crnogorskom i engleskom jeziku);

-       Operativni priručnik za grantove - šema grantova za institucionalno unapređenje (na crnogorskom i engleskom jeziku);

-       Formular za prijavu (na engleskom jeziku);

-       Plan budžeta (na engleskom jeziku);

-       Garantni formular (na engleskom jeziku).

Kontakt osoba za dodatne informacije je Vladan Perazić, službenik za grantove u timu za upravljanje INVO projektom.

tel: +382 20 23 45 77

fax: +382 20 22 15 77

e-mail: vladan.perazic@mna.gov.me

 

15.04.2016.
Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete Crne Gore u okviru Projekta "Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost - INVO" drugu godinu za redom dodjeljuju Nacionalne stipenije za izvrsnost mladim, talentovanim visokoškolcima i istraživačima iz Crne Gore koji žele da nastave svoje akademsko i istraživačko usavršavanje. Detalje navedenog Projekta možete pogledati
ovdje.
 

03.03.2016.

Pomorski fakultet u Baru nastavlja uspješnu saradnju sa Ministarstvom odbrane Crne Gore. U cilju postizanja i realizacije međusobne stručne, tehničke i obrazovne saradnje, u toku je potpisivanje Ugovora između ove dvije institucije, kojim će se unaprijediti kvalitet sticanja teorijskog i praktičnog znanja i iskustva.
Ugovorom se predviđa realizacija ukrcaja studenata Pomorskog fakulteta u Baru na brodovima Mornarice, radi sticanja neophodne prakse kao i organizovanje praktičnog rada i vježbi za studente Fakulteta na brodovima Mornarice.
Za pripadnike Mornarice biće organizovana obuka na simulatorima Pomorskog fakulteta,
a takođe je predviđeno i njihovo angažovanje za realizaciju praktičnog rada, vježbi i obuke za studente Fakulteta
Saradnja podrazumijeva i korišćenje opreme, stručne literature kao i razmjenu informacija i drugih publikacija.

 

04.02.2016.

Profesori sa Fakulteta za mediteranske poslovne studije iz Tivta i Pomorskog fakulteta Bar, učestvovali su na III međunarodnom naučno-stručnom skupu “Sistem kvaliteta uslov za uspješno poslovanje I konkurentnost” koji je organizovala “Asocijacija za kvalitet I standardizaciju Srbije" 9-11. decembra 2015.god. u Vrnjačkoj Banji. Profesor Pavle Popović uspješno je odbranio  naučni rad pod naslovom “Criteria and assessment method of the environmental aspects in process of the establishment the attributes of subsystems of the Port of Kotor IMS“. Rad je pohvaljen od naučnog i organizacionog odbora kao vrlo uspješan, i

                                                                                                                                          predloženo je da bude štampan u „Zbornik radova“ koji izašao pod

                                                                                                                                          pokroviteljstvom organizatora “Asocijacije za kvalitet I standardizaciju Srbije“.

30.12.2015.

Pomorski fakultet Bar na osnovu sertifikata Biro Veritasa i odobrenja Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore sprovodi upis kandidata za najviša zvanja u pomorstvu, obuke:
- Zapovjednik broda i prvi oficir palube na brodu od 3000BT i većem i
- Upravitelj mašine i drugi oficir mašine na brodu sa mašinskim kompleksom pogonske snage 3000KW i jačem.
Prijava kandidata je u toku. Zainteresovani se mogu javiti koordinatoru Centra Ivani Škerović na broj 069 423 444. Broj polaznika je ograničen!
 

 

26.11.2015.

U utorak 24.11.2015.godine u dnevnim novinama Pobjeda DANAS, povodom dana Opštine Bar, objavljen je specijalni dodatak u kojem je predstavljen Pomorski fakultet Bar i Dekan Fakulteta Prof. dr Stevo Nikić. Članak možete pogledati i preuzeti ovdje.

 

18.11.2015.

Crna Gora već treću godinu zaredom učestvuje u Eurydice mreži i time daje svoj doprinos promovisanju crnogorskog obrazovnog sistema, ostvaruje tijesnu komunikaciju sa članicama Eurydice mreže, razmjenjuje iskustva, što sveukupno vodi unapređenju obrazovnog sistema  i usaglašavanju sa dobrom evropskom praksom.

Eurydice je renomirana  evropska obrazovna mreža koja pruža informacije i  analize  evropskih obrazovnih sistema i politika. Mrežu čine:

Evropska jedinica zadužena za koordinaciju aktivnosti mreže i objavljivanje publikacija, koja je smještena u Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu EU (EACEA) u Briselu.

41 nacionalna jedinica smještena u svakoj od 37 zemalja koje učestvuju u EU programu Cjeloživotno učenje.  To su države članice EU, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Island, Crna Gora, Srbija i Turska.

Nacionalne jedinice prikupljaju podatke i učestvuju u analizi istih.

Nacionalna jedinica za Crnu Goru nalazi se u Ministarstvu prosvjete, Direktoratu za visoko obrazovanje.

Informacije koje mreža nudi dostupne su u četiri kategorije:

1. Eurypedia: sveobuhvatan i redovno ažuriran opis obrazovnih sistema https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Countries

2. Tematski izvještaji: studije o različitim aspektima obrazovnih sistema https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Publications

3. Ključni podaci: statistika, podaci i pokazatelji o obrazovanju https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Publications                                

4. Brojke i činjenice: informacije o strukturi i glavne karakteristike evropskih obrazovnih sistema https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Publications

Na web adresi  https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Publications se  nalaze Eurydice komparativne tematske, vrlo informativne  publikacije, kao i  link: EU Bookshop

Informacije o Eurydice mreži  mogu se naći na web adresi http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/about_eurydice_en.php

 

17.09.2015.

OBAVJEŠTAVAJU SE SVI STUDENTI FMS DA PREDAVANJA POČINJU U PONEDELJAK, 21.09.2015. GOD. PO RASPOREDU.

 

10.02.2015.

 INFORMACIJA JEVREJSKE ZAJEDNICE CRNE GORE


 

17.09.2015.

MINISTARSTVO PROSVJETE RASPISALO KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA NAJBOLJIM STUDENTIMA ZA STUDIJSKU 2015/2016. GODINU

Ministarstvo prosvjete raspisalo Konkurs za dodjelu 300 stipendija najboljim studentima za studijsku 2015/2016. godinu. Od ukupno 300 stipendija, 200 će pripasti studentima koji produžavaju pravo na stipendiju, dok je 100 rezrvisano za studente koji prvi put konkurišu. 
Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti koji su najbolji na drugoj i narednim godinama studija, koji su prvi put upisali semestar studijske godine, nijesu gubili ni jednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom program ustanove visokog obrazovanja na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli indeks uspjeha najmanje 9.00. 
Od ove studijske godine, Prijava za stipendije najboljim studentima može se preuzeti samo elektronski, sa sajta Ministarstva prosvjete.

Rok za podnošenje dokumenata za dodjelu stipendija najboljim studentima za školsku 2015/2016 je od 1. septembra do 15. oktobra 2015. godine. 
Tekst Konkusa možete preuzeti OVDJE

Prijavu za stipendije najboljim studentima mogu se preuzeti OVDJE

 

07.09.2015.

Obavještavaju se svi studenti da će nastava na Fakultetu početi u ponedeljak, 21.09.2015. godine. Raspored predavanja će biti naknadno objavljen.
 

07.09.2015.

Pomorska agencija "Lucic Marine Services LTD" hitno potražuje pomorce svih profila za ukrcaj na brodove u vlasništvu Njemačkih brodarskih kompanija. Svi zainteresovani pomorci više informacija mogu preuzeti ovdje. kao i na broj telefona: +382 69 597 766 ili na e-mail adresu: boro.lucic@gmail.com. Aplikacionu formu za posao možete preuzeti ovdje.

 

09.07.2015.

Obavještavaju se svi studenti da će se dopunski avgustovsko - septembarski ispitni rok održati u periodu od 28.08.2015. godine do 12.09.2015. godine.

U ovom ispitnom roku studenti mogu polagati ispite koje su prijavili, a nisu položili u akademskoj 2014./2015. godine.

Prijavljivanje ispita za dopunski avgustovsko - septembarski ispitni rok vršiće se u periodu od petka, 10.07.2015. godine do  subote, 18.07.2015. godine.

Nadoknada za polaganje u ovom ispitnom roku iznosiće 150,00 eura po ispitu koja se uplaćuje na žiro račun Fakulteta.

Važna napomena:

Studenti koji nisu izmirili finansijske obaveze prema Fakultetu  neće moći da prijave ispite u avgustovsko – septembarskom ispitnom roku.

 

20.06.2015.
TEKST KONKURSA ZA UPIS STUDENATA U STUDIJSKU 2015/2016.GODINU MOŽETE PREUZETI OVDJE.
 

18.05.2015.
Obavještavaju se svi studenti da su, zbog državnih praznika, neradni dani na Fakultetu četvrtak, 21.05.2015. godine i petak, 22.05.2015. godine.

 

30.04.2015.

Obavještavaju se svi studenti PFB da su, zbog prvomajskih praznika, neradni dani na Fakultetu petak, 01.05.2015. i subota 02.05.2015. godine.

 

27.01.2015.
Obavještavaju se svi studenti da će se održati vanredni februarski ispitni rok u periodu od 02.02.2015. godine do 12.02.2015. godine.
U ovom ispitnom roku studenti mogu polagati ispite koje su prijavili, a nisu položili u zimskom semestru 2014/2015 godine.
Prijavljivanje ispita za vanredni februarski ispitni rok vršiće se u periodu od utorka, 27.01.2015. godine do subote, 31.01.2015. godine.
Nadoknada za polaganje u ovom ispitnom roku iznosiće 100,00 eura po ispitu koja se uplaćuje na žiro račun Fakulteta.
Napomena: Studenti koji nisu izmirili finansijske obaveze prema Fakultetu (rate za mjesec septembar, oktobar, novembar, decembar i januar) neće moći da prijave ispite u februarskom ispitnom roku.

 

17.01.2015.
Obavještavaju se svi studenti da će se ovjera zimskog semestra i upis ljetnjeg semestra obaviti u periodu od 26.01.2015. godine do 31.01.2015. godine od 09.00h do 15.00h.
Za ovjeru semestra potrebno je:
- da su izmirene finansijske obaveze prema Fakultetu (zaključno sa ratom za januar) i
- Index studenta.